Turisti si mohli vyskúšať remeslá a ochutnať stredoveké jedlá

09.08.2008 Levoča

Spišské Podhradie 9. augusta (TASR) - Sledovať remeselníkov pri práci, ale aj vyskúšať si, čo všetko obsahuje ich práca a či má remeslo naozaj zlaté dno, mohli dnes návštevníci Spišského hradu.
O podujatie Hradné remeslá napriek nie najpriaznivejšiemu počasiu prejavili záujem aj turisti zo Španielska, Japonska, Nemecka či Poľska. Ako informovala zástupkyňa riaditeľky Spišského múzea v Levoči Dáša Uharčeková Pavúková, najatraktívnejší boli pre divákov popri rezbároch hlavne kováči a ich hradná vyhňa. Tí zručnejší si mohli vytvarovať na hrnčiarskom kruhu nádobu a odniesť si ju na pamiatku domov. Otvorená bola aj hradná kuchyňa. Podľa dobových receptov piekli dve kuchárky vinné posúchy s cesnakom a bylinkami, na slano i na kyslo, ktoré návštevníci mohli ochutnať. Expozíciu hradnej kuchyne otvorilo múzeum vlani, ale len v tejto sezóne už zakúrili aj v peci a oživili dobové receptúry. Aby si návštevníci hradu upokojili nielen telo, ale nakŕmili aj ducha, pripravilo múzeum okrem nočnej prehliadky hradu aj večer piesní a poézie s originálnymi hudobnými nástrojmi, ako je fujara, píšťaly, drumbľa či gitara, s netradičným spojením slova, hudby a svetla. Časy rytierskych súbojov a bitiek priblížila návštevníkom skupina historického šermu Páni Spiša. Spišský hrad navštívi ročne vyše 170.000 turistov. Národná kultúrna pamiatka je zapísaná aj v zozname kultúrneho dedičstva UNESCO.
 

Vyberte región